Petit choux

Jag bestämde mig ganska snabbt för att jag ville göra petit chouxer, något jag aldrig provat förut. Så inför det här bakprojektet kände jag mig tvungen att testa, så att jag vet hur de smakar och hur man ska gå tillväga. Vi det tillfället hade jag ett par olika tårtfyllningar över, och bland hallon, lemon curd och kokos blev vanilj en självklarhet.

Petit choux
100 g smör, 3 dl vatten, 2 dl mjöl, 4 ägg (stl M), ev. lite äkta vaniljpulver
Valfri fyllning (jag använde Leilas recept på vaniljkräm + jordgubbar) och florsocker
Slå på ugnen på 200 grader. Lägg smör och vatten i en kastrull och koka upp. Jag tillsatte en knivsudd vaniljpulver för att lyxa till det ytterligare. Vispa sedan ner mjölet. Detta moment kan vara lite trixigt. Det gäller att "torka ut" degen tillräckligt. Mjölet ska alltså vispas ner ordentligt och kraftigt, medans kastrullen är kvar på plattan. Tillslut ska degen släppa från botten och kanterna när du vispar den. Då är det dags att ta av kastrullen från plattan och plocka fram elvispen.
Kastrullen och degen får inte vara för varmt så att äggen koagulerar. Inte särskilt trevligt med äggröra i de franska bakverken. Vispa ner äggen, ett i taget, med elvisp så att de blandas ordentligt. Det ska tillslut bli en ljusgul, klick- eller spritsbar smet som behåller sin form. Lägg dina smetklickar på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda ca 25-30 minuter. OBS: ugnsluckan får inte öppnas innan de är färdiga, så länge man inte vill ha ihopsjunkna, plättliknande petit chouxer på plåten. Låt de hellre gräddas lite längre.
Kastrullen och degen får inte vara för varmt så att äggen koagulerar. Inte särskilt trevligt med äggröra i de franska bakverken. Vispa ner äggen, ett i taget, med elvisp så att de blandas ordentligt. Det ska tillslut bli en ljusgul, klick- eller spritsbar smet som behåller sin form. Lägg dina smetklickar på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda ca 25-30 minuter. OBS: ugnsluckan får inte öppnas innan de är färdiga, så länge man inte vill ha ihopsjunkna, plättliknande petit chouxer på plåten. Låt de hellre gräddas lite längre.
Låt svalna på ett galler. Klipp/skär sedan upp dem, fyll med något gott och pudra på lite florsocker. Kan vara bra att veta att petit chouxerna blir ihåliga när de gräddas. Därmed kan man också välja att gömma fyllningen genom att spritsa in den med en fyllningstyll.


Om jag har förstått det hela rätt är dessa bakverk oftast fyllda med grädde, förhoppningsvis tillsammans med bär av något slag. Jag och pojkvännen bokade en Paris/Venedig resa första veckan i juni, så då får jag väl passa på att smaka en äkta, fransk petit choux, och se vad den innehåller där.
Mums :d