Asiatisk lax med syrlig nudelsallad

Detta blev då dagens middag, vilket smakade väldigt bra och gjorde magen glad. Jag tycker det är roligt och gott att tillaga fisk på lite mer asiatiskt sätt istället för med Abbas tråkiga fisksås. Som vanligt när jag lagar mat höftar jag med de olika ingredienserna och smakar mig fram till en bra balans, vilket gör det svårt att skriva något recept. Här nedan presenteras ingredienserna till och tillvägagångsättet för min asiatiska lax och nudelsallad.
Lax: Börja med att blanda ihop basen till denna laxmarinad som utgörs av sweet chili och teriyakisås. Tillsätt sälta iform av fisksås, syra från limesaft och sötma från honung. Hetta upp marinaden med finhackad thailändsk chili. Tänk dock på att den är väääldigt stark, så börja med bara lite grann och smaka av. Riv ingefära, hacka korianderrot, strimla limeblad och pressa i vitlök. Pensla marinaden på laxen, strö på sesamfrön och tillaga i 175 grader varm ugn cirka 15 minuter.
Nudelsallad: Koka risnudlar, spola i kallt vatten och blanda i lite olja för att de inte ska klibba ihop. Rosta sesamfrön och cashewnötter i en het panna. Gör en salladsdressing på limesaft, lite chili, strimlade limeblad, riven ingefära, korianderrot och en slags dressing som är lite fruktig. Vet dock inte vad den heter, men mango chutney passar nog också väldigt bra. Skala morötter och "skär" i långa remsor med hjälp av potatisskalaren. Skölj och ansa broccolin, wooka lite snabbt så att den inte är helt rå. Blanda nudlarna med dressingen, morötter och broccoli. Blanda sedan ner de rostade nötterna och fröna.
Snabbt, gott, enkelt, roligt, nyttigt - vad mer kan man önska?
1