Lyxiga chokladbollar

Idag var P's sista jobbdag innan vi byter stad för studier, och han ville ha med sig något gott att bjuda kollegorna på. Med lite kort varsel knåpade jag därför ihop ett gäng guldiga chokladbollar med kolafyllning i mörk choklad. Extremt goda och väldigt enkla. Varför har jag aldrig använd mina pulverfärger på choklad förut?! Perfekt dekoration som ger ett lyxigt intryck. Det blev ett helt gäng, 40-50 stycken, så jag skickade med några till mammas jobb också. Receptet finns förmodligen redan på bloggen, men det kan aldrig skrivas för många gånger. Halvera, dubblera eller ändra mängden bäst du vill för att få lagomt många bollar!
 
 
Chokladbollar med kolafyllning i mörk choklad
300 g smör, 4 dl socker, 9 dl havregryn, 1 dl kokosflingor, 9 msk kakao, 2 msk vaniljsocker, kallt starkt kaffe, nypa salt, 1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche), 300 g mörk choklad 70 %, ev dekoration
 
Vispa rumsvarmt smör tills det blir vitt och mjukt. Tillsätt socker, havregryn, kokos, kakao, vaniljsocker, salt och ca 6 msk kallt kaffe. Vispa/knåda/mixa ihop allting till en smidig smet. Tillsätt mer kaffe om smeten är för hård, alternativt mer havregryn om den är för lös. Om smeten är lite för lös går det också bra att ställa in den i kylskåpet några minuter så stelnar den till.
 
Forma smeten till små skålar med höga kanter, storleken avgör du själv beroende på hur stora chokladbollar du vill göra. Klicka ner lite karamelliserad mjölk i varje chokladskål och rulla den försiktigt till en boll. Använd lite extra smet om det behövs. Ställ in i kylen ca 15-30 minuter tills bollarna stelnat något. Ta ut dem och rulla igen, så får du jämna och fina chokladbollar.
 
Finhacka chokladen. Lägg två tredjedelar i en skål och värm försiktigt i micron eller över vattenbad tills chokladen smält. Blanda ner resten av chokladen och rör runt tills du har en jämn och fin smält choklad. Denna snabbtemperering gör att chokladen blir finare och mindre känslig. Doppa bollarna i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Dekorera före eller efter chokladen stelnat, beroende på ditt val av dekoration!