Klassiska minisemlor

 
Då var det första semmelbaket avklarat! Det blev inga wraps eller korv med bröd-varianter, utan enkla klassiker i ett sött format. Ni som följt mig ett tag vet att jag gärna gör små bakverk, på 2-4 tuggor, i jämförelse med konditoriernas stora fikabitar. Då orkar man äta många, och flera olika! Självklart har jag fyllt mina små semlor med en egengjord mandelmassa, som jag passade på att göra när degen jäste.
 
Vetedeg
50 g jäst, 4 dl mjölk, 1 msk kardemumma, 175 g smör, 1 dl sirap, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk salt, 2 + 1 ägg, ca 12 dl mjöl
 
Smula jästen i bunke. Värm degvätskan fingervarm (eller strax under om du använder hushållsmaskin) tillsammans med kardemumman, häll över jästen och blanda ut. Tillsätt rumsvarmt smör i kuber, 2 ägg och resterande ingredienser. Knåda eller låt maskinen jobbet i minst 10 minuter. Jäs degen i 45-60 minuter, gärna i kall ugn tillsammans med en panna hett vatten.
 
Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Tänk på att de ska jäsa till dubbel storlek innan gräddning, så om man vill baka minisemlor bör de vara ungefär lika stora som en femkrona (ojästa). Jäs en sväng till i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader för minisemlor, eller 200 grader för vanliga semlor. Pensla bullarna försiktigt med ett lätt uppvispat ägg och grädda minisemlorna i 5-7 minuter, vanliga i 7-10 minuter. Svalna på bakgaller.
 
Mandelmassa
200 g sötmandel, 1 dl socker, bittermandelarom och lite vatten.
 
Skålla mandlarna, mixa först lite grovt och lägg undan ca 2 msk om du vill ha lite tuggmotstånd i din mandelmassa. Häll ner sockret och låt mixern jobba på ett tag. Tillsätt bittermandelarom efter smak och tycke, samt några droppar vatten. Häll ut massan på plastfolie och tryck ihop till en rulle.
 
Skär ett trekantigt lock på minibullarna och gröp ur med en gaffel. Blanda urgröpet med mandelmassa och lite mjölk för att få en krämig konsistens. Fyll upp hålen. Vispa grädden ganska hårt och spritsa på bullarna. Lägg på locket och pudra på ordentligt med florsocker. Ät sedan så många semlor du bara orkar!!
 
Frys in resten av semlebullarna direkt.
2