Fyllda bullar

I fredags tajmade jag min systers hemkomst med ett stort bullbak, så att hon möttes av en härlig doft när dörren öppnades. Hälften av bullarna fyllde jag med en hemmagjord vaniljkräm och andra hälften med dulce de leche. Båda varianterna smakade bra, men ärligt talat finns det inte mycket som slår vaniljkräm i en saftig kardemummabulle. Dessutom är den karamelliserade mjölken lite för trögflytande för att kunna tränga in i bullen ordentligt.
Vetedeg
50 g jäst, 3 dl mjölk, 1 msk kardemumma, 1.5 dl socker, 1 ägg, 150 g smör, 0.5 tsk salt, ca 12 dl mjöl
 
Värm mjölk med kardemumma och häll degvätskan över smulad jäst, socker, salt, rumsvarma smörkuber och ägg. Blanda ner mjöl och knåda till en smidig deg. Jäs i ugnen med vattenbad i ca 1 h.
Vaniljkräm
2.8 dl mjölk, en halv vaniljstång, knappt 1 dl socker, 4 äggulor, knappt 1 dl potatismjöl, ca 28 g smör.
 
Vispa socker, äggulor och potatismjöl (alt.majsstärkelse) vitt och pösigt. Hetta upp mjölk med vaniljstång och häll vätskan i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills vätskan tjocknar ordentligt. Häll i en ren bunke och smält ner smöret. Låt svalna helt. Denna mängd räcker till att fylla hälften av bullarna och gå bra att dubbla om man vill fylla alla med vaniljkräm.
Fyllda bullar
1 sats vetedeg, vaniljkräm, 1 burk dulce de leche
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla små bollar av degen, lägg dem på plåtar med god jäsmarginal och låt jäsa ytterligare 1 timme under bakduk. Fyll vaniljkräm i en spritspåse med rundtyll och tryck ner mitt i varje bulle och fyll dem. När vaniljkrämen är slut - fyll en spritspåse med dulce de leche och gör likadant på resterande bullar. Grädda i ugnen ca 10 minuter och låt svalna. Innan de serveras penslas dem med smält smör och rullas i socker.
 
Hur många klarar ni av att äta utan att slicka er runt munnen? Bara utmaningen är anledning nog att äta flera stycken ;)
1