Här kommer ett recept på en enkel och festlig jordgubbstårta som jag gjorde till ett födelsedagsfirande. En riktig jordgubbsdröm med vaniljbottnar, härlig jordgubbsfyllning och vispgrädde. De frystorkade jordgubbarna och jordgubbsströsslet är enkla medel som förhöjer smaken och ger ett fint utseende. Passar perfekt att bjuda på till midsommar! Tårtan smakar bäst om den får vila en natt i kyl innan den dekoreras. Receptet är för en tårta på 25 cm i diameter, bara att räkna om om man vill ha en annan storlek.
Jordgubbsdröm
Tårtbotten lika delar, 25 cm
7 ägg, socker, mjöl, potatismjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra, kraga och strö kokos i botten på en 25 cm bakform. Ta fram 3 lika stora glas. Knäck 7 ägg i det första glaset. Fyll det andra glaset med lika mycket socker som ägg. Fyll det tredje glaset med 2/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl upp till samma nivå som ägg och socker. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver i glas 3 och blanda allt med en gaffel. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt i ca 10 minuter. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och häll sedan smeten i formen. Grädda i ca 45 minuter och vänd sedan tårtbotten upp och ner på ett bakgaller för att svalna. Dela i tre delar.
Jordgubbsfyllning, 2 lager
2 dl marsankräm, 100 g philadelphiaost, 4 dl vispgrädde, 1 msk vaniljsocker, ca 1kg färska jordgubbar
Koka marsankrämen och låt svalna helt. Skölj och hacka jordgubbarna smått. Spara några stora, fina till garnering. Vispa grädde med vaniljsocker i en bunke. Vispa ihop philadelphiaost och marsankräm, och vänd ner i grädden. Blanda ihop allting tillsammans med de hackade jordgubbarna.
Montering
3 tårtanslag, 2 lager jordgubbsfyllning, 5 dl vispgrädde, extra jordgubbar till garnering, frystorkade jordgubbar, jordgubbsströssel
För bästa form på tårtan: plasta in bakformen och lägg ett anslag i botten (som sedan blir toppen). Varva två lager jordgubbsfyllning med resten av tårtbottnarna. Plasta in tårtan och låt vila över natten i kylskåp. Vänd upp tårtan på ett tårtfat. Om den ska fraktas rekommenderar jag att spacka sidorna med vaniljsmörkräm för att få lite extra stabilitet. Annars är det bara att vispa upp grädden med strösocker och vaniljsocker efter smak, och stryka på tårtan. Blanda frystorkade jordgubbar med jordgubbsströssel och "kasta" runt om tårtan. Spritsa gräddtoppar på kanten och garnera med färska jordgubbar och ev. sockerpärlor.
Sååå fin!