Busiga chokladbollar

Idag bjöd min moster sina elever på fika som jag bakat, eftersom hon ska flytta tillbaka till sin gamla klass nästa termin. Vanliga chokladbollar brukar ju gå hem hos varenda unge, men det är ju lite tråkigt. Så jag behöll smaken och busade till dom lite utseendemässigt. Det blev små kakmonster med färgade kokosflingor, en halv cookie i munnen och godisögon. Enligt moster blev det toppbetyg av eleverna!
 
 
Jag fyrdubblade ett standardrecept på chokladbollar där jag bytte ut kaffet mot oboy för en lite barnvänligare smak. Av den här smetmängden blev det alltså 20 stycken stora chokladbollar, men det går såklart bra att ändra mängden för att få ett lagomt antal i en passande storlek.
 
Jag gör hela smeten med elvisp, men det går lika bra att knåda med händerna. Se isåfall till att nypa till ordentligt så ingen stackare får en stor smörklump i sin chokladboll. Det hände mig för många år sedan när jag hade bakat chokladbollar till mitt eget barnkalas. En av mina stackars vänner fick en mindre trevlig fikastund, haha..
 
 
Busiga chokladbollar
400 g rumsvarmt smör, 4 dl socker, 12 dl havregryn, 12 msk kakao, 2 msk vaniljsocker, 12-15 msk oboy
kokosflingor, karamellfärg, chocolate chip cookies, mintmentos (eller annat passade ögongodis), mörk choklad
 
Vispa smöret så det blir mjukt och ljust. Blanda oboypulver med mjölk och häll ner tillsammans med de torra ingredienserna. Börja med den mindre mängden oboy, och ta mer om smeten blir lite för torr. Vispa tills allting är ordentligt blandat.
 
Färga kokosflingor genom att hälla ner det i en plastpåse tillsammans med några droppar karamellfärg. Skaka om påsen ordentligt och ta mer färg om det behövs. Strö sedan ut på en tallrik eller häll upp i en skål. Jag färgade mina chokladbollar blåa, gröna och rosa. Forma lagomt stora bollar av smeten och rulla i kokos.
 
Dela chokladkakorna på hälften så att du får lika många halvor som chokladbollar. Tryck in en halva i varje boll som mun. Strö ut dina blivande godisögon på en bricka och smält några rutor mörk choklad. Häll chokladen i en spritspåse och spritsa ut pupiller på ögonvitorna. Lite olika storlekar gör bara att monstrena ser ännu busigare ut. Tryck fast två ögon på varje litet monster. Om det behövs kan man använda lite av den smälta chokladen som lim.
 
 
2