Kladdkaksdessert

För någon vecka sedan hade vi en liten släktträff med tacobuffé och efterrätt. Jag hade bakat denna kladdkaksdessert med den (enligt mig) bästa smakkombinationen. Choklad, kokos och söta jordgubbar slår aldrig fel. Det smidiga med den här kladdkaksdesserten är att du inte behöver servera någon glass eller grädde bredvid eftersom det redan ligger ett lager kokosgrädde på varje bit. Denna dessert bakas i olika steg, på två dagar, eftersom kladdkakan och ganachen behöver många timmar i kyl innan de blir helt kalla. Bli inte skrämd av det långa receptet - det här är en väldigt enkel, men lyxig, dessert som är lätt att lyckas med!
 
 
 
Kladdkaksdessert
 
Kladdkaka
150 g smör, 3.5 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 6 msk kakao, ca 2 dl mjöl, 3 ägg, en nypa salt + smör och kokos
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och strö kokos i en normalstor springform (ca 23 cm). Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Blanda ner övriga ingredienser och rör runt med en slev tills du får en jämn chokladsmet. Häll upp smeten i formen och grädda i ca 30-35 minuter. Kyl kakan så att den blir genomkall, gärna i kylskåp över natten.
 
Ganache
2 dl vispgrädde, ca 250 g mjölkchoklad
 
Bryt ca 150 gram choklad i småbitar och lägg i en bunke. Värm grädden i en kastrull och ta bort från plattan precis innan den första bubblan kommer. Häll grädden över chokladen, vänta en minut och rör sedan runt tills du får en slät chokladgrädde. Plasta in bunken och ställ den i kylskåp över natten. Dagen därpå vispar du upp grädden till en lagom tjock konsistens. Hacka resten av chokladen fint och blanda ner i din vispade ganache.
 
Kokosgrädde
1 dl fet creme fraiche, ca 0.5 dl socker, 1 dl kokos, 1 dl vispgrädde, 1 tsk vaniljsocker
 
Vispa creme fraiche och socker fluffigt. Blanda ner kokosflingor, plasta bunken/skålen och ställ in i kylen över natten. Dag 2 vispar du 1 dl vispgrädde med 1 tsk vaniljsocker tjockt och vänder ihop med kokoskrämen.
 
Montering
Färska jordgubbar, frystorkade jordgubbar
 
Då har vi kommit till det sista momentet. Plasta in kanterna på din springform och spänn fast den runt kladdkakan. Bred ut ganachen och sedan kokosgrädden. Plasta in och låt kakan stå i kylskåp 1-2 timmar. Före servering: Ta bort springformens kant. Skölj de färska jordgubbarna och dela på mitten. Lägg upp dem snyggt på din dessert. Avsluta med att strö över lite frystorkade jordgubbar. Mums!