Vaniljrutor

Idag bakade jag dessa fantastiskt goda, krämiga och enkla vaniljrutor. En oemotståndlig långpannekaka för vaniljälskaren helt enkelt. Kakan består av en pajliknande deg och en fyllningssmet, och smakar ungefär som vaniljhjärtan. Bli inte skrämd av mängden smör, det blir många kakor av receptet.
Vaniljbotten
500 g smör, 10 dl mjöl, 4 dl socker, 1 msk bakpulver, 3 msk vaniljsocker
 
Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg i köksassistent eller för hand. Tryck/kavla ut hälften av degen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Spara resten till att smula över fyllningen innan kakan gräddas.
 
Vaniljfyllning
4 ägg, 5 dl kesella vanilj, 2 dl creme fraiche, 3 dl socker, 2 msk vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser till en slät smet och häll den i långpannan på degbotten. Smula på den resterande degen och grädda ca 30 minuter i 200 grader varm ugn. Låt svalna och skär sedan i önskade bitar. Pudra på florsocker vid servering.
 
Självklart använde jag min KitchenAid genom hela baket, med den så kallade flatblandaren på.
1