Chokladbomb med extra allt

 
Nu har min kusin Emil gått ut grundskolan och vi firande hans "grundent" med en riktig brakfika! Vanligtvis hade jag förmodligen bakat en somrig jordgubbstårta till ett sådant tillfälle, men Emil har aldrig varit någon frukt- och grönsaksätare. Så istället fick det bli en riktig chokladbombstårta med extra allt. Tårtan byggdes med en kladdkaksbotten, tre chokladanslag, två lager vispad mjölkchokladganache med hackade centerbitar och ett lager kokosgrädde. Jag spacklade den med mjölkchokladsmörkräm, toppade med en rinnande mjölkchokladganache och dekorerade med diverse godsaker. Chokladbollar på tårta funkar faktiskt fint och i de stora bollarna gömmer det sig en centerbit. Som ni kanske förstår orkar man inte äta särskilt mycket av en sån här tårta, vilket ju passar bra när man är många som ska ta del av det goda.
 
 
Chokladbomb med extra allt
 
Den här tårtan görs på tre dagar med flera olika moment, men är faktiskt inte så svår som den kanske verkar. Med lite planering går de olika momenten smidigt, även om detta kanske inte är en tårta som bör bakas av den med väldigt lite tålamod. Jag vågar lova att den här tårtan är värd besväret.
 
Dag 1
 
Kladdkaksbotten, 23 cm
100 g smör, 2.5 dl socker, 4 msk kakao, 1 msk vaniljsocker, en nypa salt, 1.5 dl vetemjöl, 2 ägg
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna. Rör sist ner äggen, ett i taget. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg det i botten på din bakform med löstagbara kanter (ca 23 cm i diameter). Smöra på bakplåtspappret och kanterna, och strö i kokos. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Plasta in när den svalnar och sätt kladdkakan i kylen över natten.
 
Mjölkchokladganache, 2 lager
6 dl vispgrädde, 400 g mjölkchoklad (+2 rör center till dag 2)
 
Bryt chokladen i bitar och lägg i en stor skål. Hetta upp grädde i en kastrull till precis under kokpunkten och häll den sedan över chokladen. Låt stå en minut och blanda sedan runt tills du får en slät chokladgrädde. Låt svalna lite, plasta bunken och sätt in i kylen över natten.
 
Kokosgrädde, 1 lager
2 dl fet creme fraiche, 1.5 dl socker, 2 dl ekologiska kokosflingor (+2 dl vispgrädde till dag 2)
 
Vispa creme fraiche och socker fluffigt. Vänd ner kokosflingorna och blanda ihop. Plasta in bunken och sätt in i kylen över natten.
 
Dag 2
 
Chokladbotten lika delar, 23 cm
6 ägg, socker, mjöl, potatismjöl, kakao 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra, kraga och strö kokos i botten på din bakform. Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset. Fyll det andra glaset med lika mycket socker som ägg. Fyll det tredje glaset med 1/3 vetemjöl, 1/3 potatismjöl och 1/3 kakao upp till samma nivå som ägg och socker. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver i glas 3 och blanda allt med en gaffel. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt i ca 10 minuter. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och häll sedan smeten i formen. Grädda i ca 40 minuter och vänd sedan tårtbotten upp och ner på ett bakgaller för att svalna. Dela i tre delar.
 
Montering
Kladdkaka, 3 chokladanslag, 2 lager mjölkchokladganache (+2 rör center), 1 lager kokosgrädde (+2 dl vispgrädde)
 
Vispa 2 dl grädde och blanda ihop med kokoskrämen. Vispa ganachen till en ganska tjock konsistens, hacka centerchokladen och blanda ner den. Placera kladdkakan på ditt tårtfat och kläm fast ringen från din springform runt om. Täck insidan med konditorplast eller plastfolie. Varva fyllningarna med chokladanslagen och plasta sedan in tårtan. Låt vila en natt i kylen.
 
Dag 3
 
Chokladsmörkräm
150 g smör, ca 3 dl florsocker, några tsk kokhett vatten, ca 100 gram mjölkchoklad
 
Smält chokladen på låg värme och låt svalna. Vispa rumsvarmt smör riktigt vitt och fluffigt, minst 15 minuter. Vispa sedan försiktigt ner florsockret och hett vatten tills du får en smidig smörkräm. Blanda sist ner chokladen.
 
Ta fram din fyllda tårta från kylen och ta bort plast och tårtringen. Spackla tårtan med smörkrämen flera varv, med ca 30 minuter kyla mellan varven, tills du är nöjd med resultatet.
 
Mjölkchokladganache
150 g mjölkchoklad, vispgrädde
 
Smält försiktigt chokladen i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden så att det inte bränns. När all choklad har smält, häll ner lite grädde i taget och blanda om tills du får en önskad konsistens. Ju tjockare ganache desto färre och bredare ränder ner för tårtan, ju tunnare blir såklart tvärt om. Häll försiktigt ganachen på tårtan och putta ner den över kanten med en sked så att det rinner.
 
Dekorera på valfritt vis! Jag hade gjort chokladbollar som jag satte runt kanten och i mitten blandade jag oreokakor med twix, plopp, center, toblerone och marabou oreo.
 
Ät, njut och frys in det som blir över till en annan dag!