Åkerbärstårta

 
Igår fyllde min moster Ingela år, och som oftast dök jag upp med en ätbar present. Jag hade bakat en liten 6-bitars tårta fylld med de finaste av bär - Åkerbär. Bären har riktigt kraftig smak så det krävs inga stora mängder, vilket är bra eftersom de är ett rent h-vete att rensa. En naked cake med kokosbottnar, åkerbärsgrädde och äkta vaniljkräm blev det alltså till födelsedagsfikat. En ny favorit!!
 
 
Kokosbottnar, 15 cm diameter
3 ägg, socker, mjöl, potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver, kokosflingor, smör/spray
 
Gör tårtbotten enligt lika delar-principen. Smörj en liten bakform på 15 cm (med höga kanter) och bröa med kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader varm ugn, cirka 35 minuter. Låt stå någon minut i formen innan du vänder upp kakan på ett bakgaller och låter den svalna under bakduk.
 
Åkerbärsgrädde
ca 2 dl åkerbär, 2 dl vispgrädde, 1 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Vänd försiktigt ner åkerbären, lite i taget. Se till så att grädde och bär har ungefär samma temperatur, för att förhindra att det skär sig. Båda ska antingen vara kylskåpskalla eller rumsvarma vid blandningen.
 
Vaniljkräm
2.5 dl mjölk, en halv vaniljstång, 3 äggulor (strl L), 0.75 dl socker, 0.35 dl maizena, 25 g smör
 
Koka upp mjölken med delad och urskapad vaniljstång. Ställ åt sidan och låt svalna något. Vispa äggulor, socker och maizena vitt. Fortsätt vispa och häll ner vaniljmjölken i äggsmeten i en tunn stråle. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme, under konstant vispning. När vaniljkrämen tjocknat häller du över den i en ren och kall bunke, tillsätter det rumsvarma smöret och blandar runt tills allt är smält. Kyl i ett kallt vattenbad och vispa då och då.
 
Åkerbärstårta, ca 6 bitar
 
Kokosbotten 15 cm diameter, 1 sats åkerbärsgrädde, 1 sats vaniljkräm, 0.5 dl vispgrädde
 
Skär tårtbotten i 5 anslag. Vispa en halv deciliter grädde och blanda med vaniljkrämen. Fyll din bakform med plastfolie och lägg ner första anslaget (det som sedan kommer bli toppen av tårtan). Varva därefter bottnar med två lager åkerbärsgrädde och två lager vaniljkräm. Plasta in och låt stå i kyl minst ett par timmar, gärna över natten. Vänd upp tårtan på ett tårtfat/tårtbricka och dekorera precis som du vill.
 
 
Såhär ser det ut när tårtan vänds upp på ett tårtfat, efter att den legat inplastad i sin form ett par timmar. Foto av Erik Simander. Jag valde att dekorera min tårta med en vit ros av sockerpasta, ett guldfärgat ljus och ett fint florsockermönster, som jag använt en stencil från Strössel&Annat för att få till.
 
 
1
ɑ n n i k ɑ

Gott och fin tårta :)