Randig rabarberkaka

 
När vi var och hälsade på mina morföräldrar förra veckan fick vi med oss lite rabarber. Lyx! Vi hade rabarber förut när vi bodde i hus, men minns att en liten grannunge gjorde nummer 1 vid vår buske en gång. "Bra näring", eller nåt sånt, sa pappa. Haha, usch, vi var inte jättesugna efter det. Om jag nu inte har skrämt iväg er fullständigt med min trevliga historia tänkte jag bjuda på ett rabarberrecept!
 
 
Rabarberkaka
2 ägg, 1.5 dl socker, 50 g smör, 1 dl mjölk, 3 dl mjöl, 1.5 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, rabarber + socker, vaniljpulver, kardemumma, potatismjöl, citron, honung
 
Vispa ägg och socker. Smält smöret, tillsätt mjölken och häll ner i äggvispet. Blanda mjölk, vaniljsocker och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smörj och bröa din form * och fyll ca två tredjedelar med smet. Det ska rymmas rabarber också.
 
Skölj rabarberstjälkarna** och skär dem i tunna skivor som är lika långa som formens kortsida. Blanda med socker, äkta vaniljpulver, kardemumma, lite potatismjöl och pressa över lite citron. Smaka dig fram! Lägg rabarbern på smeten och ringla över lite honung. Grädda i 200 grader varm ugn, ca 20 minuter. En provsticka ska komma ut torr. Servera gärna med vaniljsås, en glasskula eller ät den precis som den är.
 
* Jag bakade i min lilla pajform som är 35 x 10 cm, och inte så hög. Fick smet över till fyra normalstora muffins.
 
** Nästa gång jag bakar kakan ska jag ha i mer rabarber. Så jag rekommenderar att man, utöver de tunna skivorna, också finhackar rabarber och sticker ner i smeten innan skivorna läggs på.
 
1
JUNITJEJ

Vilken underbar kaka!

Svar: Ja, visst! :)
Elin Aunes