Naken flädertårta med jordgubbar och vanilj

Det här är en helt fantastisk jordgubbstårta. Den smakar sommar och eftersom den varken är täckt med grädde eller marsipan är det väldigt enkel att göra. För ungefär två veckor sedan fick jag besök av tidningen Duo som ville göra ett reportage med mig. Då bjöd jag bland annat på detta bakverk.
 
 
Flädertårtbotten Ø 15 cm
3 ägg, socker, potatismjöl, mjöl, 2 tsk vaniljsocker, 1.5 tsk bakpulver, 1 dl flädersaftskoncentrat
 
Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Fortsätt vispa och häll ner saftkoncentratet i en tunn stråle. Blanda mjölen med vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smörj och strö kokos i en form med höga kanter. Grädda i 175 grader varm ugn, ca 30 minuter tills en provsticka kommer ut torr. Vänd upp och ner på ett bakgaller och låt svalna under en bakduk.
 
Jordgubbsgrädde
2.5 dl vispgrädde, 2 tsk vaniljsocker, 500 g färska jordgubbar
 
Vispa grädden med vaniljsockret hårt. Skölj och finhacka jordgubbarna (spara några till dekorering). Blanda jordgubbarna med grädden. Räcker till två lager fyllning i den 15 cm stora tårtan.
 
Vaniljkräm
2.5 dl mjölk, en halv vaniljstång, 0.75 dl socker, knappt 0.5 dl majsstärkelse, 3 stora äggulor, 25 g smör
 
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Vispa ägg, socker och majsstärkelse vitt. Häll över den heta mjölken i en tunn strålning under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under konstant vispning. När krämen tjocknat häller du över den i en ren och kall skål och blandar ner det rumsvarma smöret. Rör om då och då medans den kallnar.
 
Montering och dekoration
Dela tårtbotten i 4 anslag. Varva tårtbotten med ett lager vaniljkräm och två lager jordgubbsgrädde. Plasta in och låt stå minst ett par timmar, gärna över natten. Vänd upp på ett tårtfat. Pudra på florsocker och dekorera med halva jordgubbar, citronzest och en blomkvist.
 
FOTO: Erik Simander
 
Reportaget hittar ni här:
http://kuriren.nu/nyheter/bakning-med-passion-8362563.aspx
http://www.nsd.se/nyheter/bakning-med-passion-9387932.aspx