Äppelkaka
Åh, alltså wow. Det var min första reaktion när jag provsmakade äppelkakan som jag bakade igår. Måste vara den godaste äppelkaka jag nånsin ätit. Smak av kardemumma, underton av citron och såklart kanelkryddade äppelbitar. Den här kakan passar perfekt i kommande vårtider, och serveras gärna ljummen tillsammans med vaniljsås, vaniljvisp eller en kula vaniljglass.

Äppelkaka
375 g smör, 5 dl socker, 7 st ägg, 7,5 dl mjöl, 2,5 tsk bakpulver, 2 tsk kardemumma, 3 tsk vaniljsocker, 1,5 dl mjölk, 6 eller 7 stora äpplen + socker, kanel, vaniljsocker och citron. Florsocker och pärlsocker.
Vispa rumsvarmt smör och socker ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Blanda torra ingredienser och blanda ner i bunken med en slickepott. Blanda i mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper* och häll i smeten.
Skala och hacka äpplena. Blanda i en bunke med socker, kanel, vaniljsocker och citronsaft efter smak och tycke. Tryck ner äppelbitarna i smeten. Grädda kakan i 175 grader varm ugn i ca 40-50 minuter, kakan är klar när en provsticka kommer ut torr. Låt svalna.
Om man vill lyxa till kakan lite extra blandar man nu florsocker med kallt vatten till en lagomt spritsbar konsistens och spritsar över kakan. Strö över pärlsocker direkt.

* För att få bakplåtspappret att fästa bättre i alla typer av formar smörjer man först formen med smör. Jag har köpt ett supersmidigt bakspray från Wilton som är enklet och kladdfritt att använda.

Denna kaka fick mamma och hennes kollegor avnjuta till fredagsfikat idag. Tur att jag slipper äta upp allt som jag bakar alldeles själv, kan ju bara gissa hur jag hade rullat fram annars.. ;)