...på vaniljbotten med rabarberkompott, färska jordgubbar, vaniljgrädde och hemmagjord maräng. Mamma beställde efterrätt till en tjejfest i lördags, så jag spånade ihop en liten sommabakelse
Vaniljbotten
3 ägg, 1.5 dl socker, 2 msk mjölk, 2 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl med bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 5 minuter i 200 graders värme. Låt svalna och stansa sedan ut bottnar till bakelserna i önskad storlek. (Frys in smulorna som blir över - perfekt till cake pops!).
Rabarberkompott
Rabarber, vatten, socker, vaniljstång
Skala rabarber med en potatisskalare och (spara skalen) dela i små bitar och koka upp med lite vatten, önskad mängd socker och vaniljstång eller äkta vaniljpulver. Sjud tills rabarbern blivit mjuk och låt sedan svalna.
Vaniljgrädde till 9 bakelser
3 dl mjölk, 3 msk socker, 2 msk marsanpulver, 3 dl vispgrädde
Koka upp mjölk med socker och marsanpulver och låt sjuda under vispning så att det tjocknar, men akta så att det inte bränns. Låt svalna helt. Vispa grädden och blanda ner marsansåsen.
Maräng
3 äggvitor, 1.5 dl socker, några droppar citron
Vispa äggvitor till ett fast skum i en ren och torr bunke. Tillsätt sedan citronsaft och lite socker i taget under vispning tills marängen är fast och blank. Använd samma mall/stans som till vaniljbottnarna och rita upp cirklar på ett bakplåtspapper. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa ut maränglocken. Grädda i ugnen på ca 100 graders värme i 1.5 h, stäng sedan av ugnen eller dra ner värmen för att marängen ska behålla fin färg. De är klara när de lossnar från bakplåtspappret.
Montera och dekorera
Bullformar, rabarberskal, citronmeliss
Platta till bullformarna och lägg en vaniljbotten på varje. Bred på rabarberkompott, lägg på delade jordgubbar och bred på vaniljgrädde. Knyt rosetter av rabarberskalen. Hit går det bra att förbereda, men resten bör inte göras förrän precis innan servering. Skiva jordgubbar och tryck fast runt kanterna. Lägg på ett maränglock och dekorera med några blad citronmeliss och en rabarberrosett. Ät och njut!
De ser riktigt goda ut!